Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Su

SU.png

A l'extrem meridional del terme hi ha el poble i la parròquia de Su (església dedicada a Santa Maria). Centra els plans de Su, on es localitzen també conreus, activitats ramaderes, i petites empreses dels secors primari i secundari. Prop de l'església de Santa Maria de Su hi ha un petit grup de cases que conserven elements decoratius gòtics i romànics; la casa Vendrell correspon a la dels antics castlans del lloc.

Aquest (escrit inicialment Suu) és esmentat ja l'any 1055, en què Dalmau i Elisava donaren un alou. Havia format part del domini dels vescomtes de Cardona, que en mantingueren l'alta jurisdicció dins la batllia de Cardona; en foren feudataris els Arnau de Joval i, vers l'any 1300, els Jorba; els castell i la quadra de Su, amb el quartó de Matamargó, passà a la segona meitat del segle XVII, als Dalmases i Ros, i, al segle XVIII, als jesuïtes de la Cova de Manresa.

Enlairada en un serrat, al N, hi ha l'antiga casa de Sant Diumenge amb la capella d'origen romànic, actualment sense culte.

La festa major de Su se celebra el 15 d'agost, i al gener se celebra Sant Antoni Abat.