Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Miracle

El Miracle

El Miracle és un disseminat que s'escampa a l'entorn del santuari pròpiament dit, el qual és el centre de major atracció del municipi, i és situat a l'extrem occidental del terme, prop del tossal de Sant Gabriel. El conjunt dels edificis del santuari del Miracle és precedit per la gran església, de grans proporcions i inacabada, orienta a sol ixent, obra del mestre de cases vigatà Josep Moretó; el total havia de tenir 38 m de llargada per 29 m d'amplada i 26 m d'alçada, però manquen uns 21 m en els quals les parets són començades (dins aquest espai inacabat resten parets de les anteriors esglésies dels segles XV i XVI). Deixant l'espai d'un carreró hi ha la Casa Gran, antiga albergueria i majestuós edifici renaixentista de la fi del segle XVI amb afegits posteriors. Són construccions modernes el convent dels monjos benedictins de Montserrat, amb una de les sales decorada al començament del segle XX per Luís Graner, i la casa d'espiritualitat.
La peça més interessant del santuari és el retaule barroc que els administradors del Miracle encarregaren al 1744 al gran escultor de l'escola vigatana Carles Morató, en el qual treballà fins el 1758; el daurat i la policromia són obra del pintor solsoní Antoni Bordons, que hi treballa en 1760-1774. Aquest retaule, restaurat el 1993, és un dels exemples més sumptuosos i harmoniosos que resten a Catalunya de l'època barroca. És presidit per la imatge de la Mare de Déu del Miracle, talla del segle XV que representa Maria nena amb una creu a la mà. A dintre del santuari es conserva també un interessant retaule gòtic-renaixentista del segle XVI.
La festa major del Miracle se celebra el 3 d'agost. L'ermita de sant Jaume, propera al Miracle, celebra el seu aplec al maig.