Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Territori de Masies aplega biodiversitat, cultura i gastronomia de proximitat en la seva desena diada

Prevista el dissabte 6 d’agost al Miracle en el marc de la Festa Major del santuari, enguany la celebració compleix 10 edicions.

DIVENDRES 29 JULIOL 2022

Com és habitual, el Santuari del Miracle torna a ser el teló de fons d’una nova entrega de la Diada de Territori de Masies. Coincidint amb els actes de la Festa Major del poble homònim, la cooperativa rural proposa tres activitats que tindran lloc al llarg del dissabte 6 d’agost al matí fins al migdia.

La primera proposta, que consisteix en una ruta interpretativa al voltant de la bassa del Miracle, serà dinamitzada per Sàmara Natura, un projecte cooperatiu solsoní d’educació i serveis ambientals i també recent soci de Territori de Masies. Més concretament, es tracta d’un itinerari que vol posar l’accent en els paisatges naturals del Miracle i la seva biodiversitat. Cap a les 11 h, serà el torn de les descobertes. En aquesta ocasió, la comunitat benedictina del Miracle obre per primera vegada les portes del santuari per mostrar-ne el dia a dia. Així mateix, també es podrà visitar l’exposició «Grup 13: amistat, vocació, tradició», emplaçada a la Casa Gran i dedicada a l’emblemàtic col·lectiu artístic del Bages. Per a culminar la jornada, el claustre del monestir acollirà un tast de productes de proximitat maridat amb vins i altres begudes del territori, on no hi faltaran les croquetes de la cooperativa.

Per a prendre part a la Diada cal inscripció prèvia, que cal formalitzar abans del 4 d’agost mitjançant el telèfon 693 05 44 37 o l’adreça electrònica informacio@territoridemasies.cat. El preu de l’activitat, que inclou la ruta guiada, les visites i el tast, és de 12 euros i, per a persones sòcies, 8 euros. Així mateix, si tan sols es vol participar a la ruta, el cost és de 6 euros (4 euros per a sòcies). De la mateixa manera, si només es vol assistir a la descoberta i el tast, l’import és de 7 euros (5 euros per a sòcies).

Amb tot, la Diada de Territori de Masies compleix enguany 10 anys de vida. L’any 2012, el Santuari del Miracle, Territori de Masies i L’Arada Creativitat Social van dissenyar conjuntament una jornada festiva per a celebrar la Festa Major del Miracle. La proposta partia de la voluntat compartida de crear un espai de trobada entre veïnatge, visitants i tota persona que tingués una vinculació emocional amb el sud del Solsonès, des d’on reconèixer el seu patrimoni, la cultura i la festivitat del Miracle, epicentre simbòlic de Territori de Masies. A dia d’avui, la voluntat no és menys i, per tant, la mirada continua posada a l’objectiu de contribuir al reconeixement del patrimoni material i cultural propis del territori.

La iniciativa té el suport de la Generalitat Catalunya, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Diputació de Lleida. A més, Territori de Masies disposa del segell de la Venda de Proximitat. En aquest sentit, segons el Decret 24/2013, la venda de proximitat està regulada i permet identificar la pagesia catalana que ven els seus productes.