Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Riner finalitza la rehabilitació i restauració del pati de la Casa Gran del Miracle amb l’execució del Projecte “Restauració del pati interior de la Casa Gran del Miracle II fase”

DIMECRES 14 ABRIL 2021

El passat mes d'octubre es van iniciar les esperades obres de la segona fase de la restauració del pati interior de la Casa Gran i de la seva accessibilitat i espais complementaris, amb les quals ja es pot tornar a admirar en la seva plenitud aquesta joia de l'arquitectura d'estil renaixentista.

 

La rehabilitació i restauració s’han pogut dur a terme gràcies al suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC), dins de la línia de subvencions en l’àmbit del patrimoni cultural per a l’execució d’obres de restauració i conservació d’immobles de notable valor cultural, l’Obra Social “la Caixa” i l’Ajuntament de Riner.

 

En la primera fase, que es va executar l'any 2015, es va restaurar i consolidar l'estructura i, tot i que una part de l'immoble es troba desocupat i pendent de restauració, amb el present projecte s’ha donat un major ús i sentit al pati de comunicació dels espais de les diferents plantes i per tant també al mateix edifici. A dia d’avui es pot accedir i visitar els diferents nivells del pati amb l’accés per a l’escala noble i l’escala de cargol.

 

Les empreses adjudicatàries van ser UTE Romà Infraestructures i Serveis, S.A.U. i Ribalta i fills, S.A. La direcció d'obra va anar a càrrec de l'arquitecte Carles Pubill i l'arquitecte tècnic Vicenç Tolosa.

 

Donat que l’edifici de la Casa Gran forma part d’un conjunt (Santuari del Miracle) que fou declarat bé cultural d'interès nacional en la categoria de monument històric, les actuacions previstes parteixen de la premissa d’intentar conservar al màxim l’esperit de la construcció inicial.

 

Bàsicament, els treballs en el pati consistiren en executar les tasques de reparació i acabat, aplicant el criteri de restaurar les peces originals, substituint el mínim d’elements possibles de pedra. Els treballs de fotogrametria realitzats han permès realitzar un mapatge precís per definir les zones i els mètodes de restauració i conservació més adequats. Els treballs de restauració-conservació els portà a terme l'empresa Kreit, especialista en la matèria.

 

El projecte també contempla la restauració de l'escultura de l'encantat del Miracle, que es trobava en un estat de degradació important.

 

A banda de les obres esmentades en l'interior de l'edifici, també es resoldrà l'accessibilitat per a persones de mobilitat reduïda des de la plaça als nivells del porxo, de la font i de la Bassadòria mitjançant la construcció de rampes, alhora que també es reformarà l'estança amb accés independent des del porxo, per convertir-la en serveis, amb un d’adaptat.