REDICAT ES CONSOLIDA COM UN PROJECTE ECOLÒGIC, EDUCATIU I SOCIAL
El primer trasllat d’abelles entre un municipi urbà, Viladecans, i un municipi rural, Riner, ha comptat amb la participació activa d’un centenar d’escolars d’ambdós indrets
DIMARTS 14 MARÇ 2023
Un centenar d’escolars de l’Escola Miquel Martí i Pol de Viladecans i de l’Escola de Freixinet (municipi de Riner) han participat en el primer trasllat d’abelles entre un municipi urbà i un municipi rural del projecte Redicat, una iniciativa centrada en la recuperació i protecció de les abelles. L’eix central del projecte, vehiculat a través de l’Associació d’Amics de les Abelles, consisteix a “rescatar” eixams d’abelles, per mitjà de caixes-niu, que s’han instal·lat en espais urbans no adequats, i portar-los a indrets rurals on els veïns de la zona puguin tenir-ne cura per tal de produir mel.
Aquest vessant ecològic s’ha complementat amb un plantejament didàctic i de sensibilització, ja que els 77 nens i nenes de Viladecans que han viatjat al Solsonès i la vintena d’alumnes de Freixinet han aprofitat el trasllat de l’eixam per portar a terme diverses activitats destinades a despertar l’interès dels infants sobre la importància que tenen les abelles per a la biodiversitat i per a l’economia, considerant que un 70% de l’agricultura de tot el món depèn d’aquests insectes i de que —gràcies a la pol·linització— la gran majoria d’espècies vegetals en depenen per a la seva reproducció.
Concretament, els petits han portat a terme quatre accions: han fet una visita al rusc traslladat des de Viladecans (degudament abillats amb vestits d’apicultor), on han rebut una explicació completa sobre el món de les abelles per part de Joan Maria Llorens, president de l'Associació d'Amics de les Abelles; han plantat un centenar de plantes aromàtiques, atractives per als insectes pol·linitzadors; han fabricat “hotels d’insectes” per allotjar abelles solitàries i espècies beneficioses per al camp, i han elaborat un Llibre de les Abelles a través de dibuixos que reflecteixen l’experiència d’avui i la idea que els petits tenen de les abelles.
Aquesta col·laboració entre Riner i Viladecans tindrà continuïtat el mes d’abril amb la visita que faran els escolars de Freixinet a la ciutat del Baix Llobregat. A més a més, les abelles transportades al Solsonès seran “apadrinades” per escolars de Viladecans, que en faran el seguiment a través de visites als ruscs i podran gaudir de la mel que produeixin.
Joan Solà, ha remarcat que, tot i que l’origen és mediambiental —la voluntat de promoure la conservació de les abelles—, a hores d’ara Redicat s’ha convertit també en un projecte social, cultural, educatiu i turístic. Solà ha dit en que el projecte “pretén sumar les oportunitats que sorgeixen del món urbà i del món rural, aprofitant les virtuts dels uns i dels altres per crear projectes comuns dels quals ens en beneficiem tots plegats”. Solà ha especificat que la mel que produeixin els eixams traslladats servirà per finançar el projecte i per abastir els menjadors de les escoles implicades. D’altra banda, la plantació de plantes aromàtiques a nuclis com Freixinet “contribuirà a millorar la imatge del poble i contribuirà a atreure més turistes”.
Encarna Garcia, tinenta d’alcalde de l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat de Viladecans, ha explicat que “projectes de col·laboració com aquest contribueixen a superar el desconeixement recíproc que hi ha entre el món urbà i el rural, i ajuden a establir sinèrgies molt interessants entre l’un i l’altre”. Garcia ha afirmat que l’experiència ha servit perquè “els infants participants aprenguin a estimat la natura i la gent que viu en l’àmbit rural i també perquè sàpiguen que els uns i els altres comparteixen moltes coses”. “Del contacte i la proximitat neix l’estimació”, ha reblat la tinent d’alcalde.
El subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, ha explicat que Redicat és un dels 8 projectes d’innovació territorial de la demarcació de Lleida finançats amb fons del Pla de Recuperació, destinats a impulsar iniciatives que generin una transformació en el món rural. Crespín ha destacat “la doble dimensió del projecte, una dimensió social de connexió i col·laboració entre els mons rural i urbà, i una dimensió econòmica, ja que pot estimular noves activitats econòmiques que generin riquesa i contribueixin a frenar la despoblació”.
Finalment, Marta Manteca, directora de l’Escola Rural de Freixinet, ha refermat que aquesta acció servirà per activar l’interès dels infants pel medi natural i per crear vincles entre els alumnes de Riner i de Viladecans. També recorda que l’escola rural ja ve treballant des de fa temps el món de les abelles, amb xerrades a càrrec d’apicultors i visites a l’hàbitat de les abelles, entre altres accions.
El projecte Redicat promou el “rescat” a través de caixes-niu d’eixams d’abelles que es perden i s’instal·len en indrets urbans com ara edificis històrics o cases d’habitatges, provocant problemes i molèsties, o desapareixent per l’acció humana. Aquests eixams són traslladats per l’Associació d’Amics de les Abelles des dels “municipis emissors” als “municipis receptors”, situats en zones rurals, on tornen a la natura per seguir pol·linitzant els vegetals -la brolla mediterrània- i per donar mel als apicultors.
Igualment, el retorn de les abelles al medi rural serveix per alimentar la cadena tròfica i com a indicador de la presència de la vespa vel·lutina. La iniciativa té també un vessant de divulgació i sensibilització social sobre la situació de risc en què es troben les abelles.
Actualment participen en el projecte Redicat, a més de l’Associació d’Amics de les Abelles, els municipis d’Alcover, Arnes, Gandesa, Palau de Santa Eulàlia, Pujalt, Riner, Valls i Viladecans, tot i que la iniciativa és oberta a tots els ajuntament que ho desitgin.
El projecte Redicat va arrencar l’any 2019 amb una prova pilot d’àmbit local, amb un trasllat d’eixams entre Pujalt i Riner destinat a comprovar la viabilitat de la iniciativa. Prèviament, el febrer d’aquell any es va signar a Arnes la “Declaració d’Arnes”, manifest promogut pels municipis de Riner, Arnes, Pujalt i Gandesa i l’Associació d’Amics de les Abelles amb l’objectiu bàsic de salvaguardar el món de les abelles.
Lleida, 14 de març de 2023
MÉS INFORMACIÓ:
Joan Solà (alcalde de Riner) – tel. 659 64 97 25
Marta Clua (tècnica d'educació ambiental de l’Ajuntament de Viladecans) – tel. 666 80 52 79