PROJECTE MUSEOGRÀFIC "APIARIA, L'ALBERG DE LES ABELLES DE CATALUNYA”
Reparació i protecció integral de les bigues de fusta estructural de la Casa Gran del Miracle i consolidació estructural i restauració dels sostres de planta segona i tercera
DIVENDRES 05 JULIOL 2024
El pressupost de la intervenció és de 285.330 €
L’Ajuntament de Riner ha enllestit les obres corresponents al projecte museogràfic "Apiaria, l'alberg de les abelles de Catalunya" a la Casa Gran del Miracle. La intervenció ha estat possible gràcies a l’ajut directe de Diputació de Lleida en concepte de “Reparació i protecció integral de les bigues de fusta estructural de la Casa Gran del Miracle i consolidació estructural i restauració de part dels sostres de planta segona i tercera del costat oest del pati interior – Apiària, l’alberg de les abelles de Catalunya”.
Els treballs han permès disposar d'un espai explicatiu i formatiu del món de les abelles, alhora que han constituït una actuació necessària per rehabilitar alguns dels sostres i murs de l’edifici. En concret, s’han reparat les bigues de fusta i s’ha consolidat i restaurat part dels sostres de les plantes segona i tercera.
Amb aquests treballs s’ha finalitzat pràcticament la rehabilitació de la segona planta de la Casa Gran, incrementant l’atractiu del conjunt monumental com a espai de divulgació. Apiaria s’ubica a la zona annexa a l'Espai Natura de la segona planta de la Casa Gran, i temàticament constitueix un complement ideal al citat espai.
El projecte Apiaria respon a l’estreta vinculació del municipi de Riner amb el món de les abelles, concretada en els projectes desenvolupats en col·laboració amb l'Associació dels Amics de les Abelles, especialment el projecte Redicat per a la salvaguarda d’aquests insectes, així com en activitats específiques com la Fira de la Mel.
Per altra banda, la greu afectació per part de tèrmits, corcs i fongs en tot l'edifici ha fet necessària una actuació acurada en tot l'embigat de fusta, aplicant un tractament preventiu i curatiu, i reconstruint o substituint alhora les parts de bigues danyades i que poden afectar la seguretat estructural. També s’ha implantat un control de tèrmits mitjançant la instal·lació d'un sistema d'esquers.
D’altra banda, amb aquestes obres queda acabada la consolidació estructural i la restauració del sostre de planta segona i una part del sostre de planta tercera, alhora que es consoliden els murs perpendiculars a la façana oest.
També s'ha aprofitat la intervenció per a restaurar i posar en valor uns entrebigats emmotllats històrics de guix, que a més podran ser visitables amb un accés des del pati interior. Aquests entrebigats podrien datar dels segles XVI-XVII i són del mateix tipus dels que es troben en altres edificis d’aquesta zona geogràfica, rica en guixos que recorden els que s’elaboraven en l'època del Renaixement a Itàlia.
El projecte s’ha plantejat com una intervenció respectuosa amb els antics sistemes constructius existents de l’edifici, tot mantenint la seva essència històrica. El pressupost de la intervenció és de 285.330 €, aportats per la Diputació de Lleida, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i per fons de la Unió Europea (projecte Leader).