Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

NOVA CALDERA PER DONAR SERVEI AL LOCAL SOCIAL, ESCOLA RURAL I VESTIDORS DE FREIXINET

El projecte, que també ha contemplat una nova cuina per al local social, ha comptat amb un ajut de 47.499,99 euros aportat per la Diputació de Lleida

DILLUNS 18 DESEMBRE 2023

L'Ajuntament de Riner ha executat les obres d’instal·lació d’una nova caldera d’estella -que substitueix les tres existents- per a l´escola rural, els vestidors municipals i el local social de Freixinet, així com una nova cuina per a aquest darrer equipament. L’obra permetrà subministrar als tres espais citats aigua calenta sanitària i alhora calefacció, adaptats als sistemes existents i aportant-ne on no n´hi havia. L’objectiu de l’obra és millorar l’eficiència d’aquests serveis i convertir-los en equipaments més ecològics i sostenibles, reduint el consum energètic i el cost econòmic. L’actuació té un cost global de 175.998,78 euros i compta amb una subvenció de 47.999,99 euros de la Diputació de Lleida.

La reducció del consum energètic s’assoleix amb la utilització d´estella dels boscos del País, amb la voluntat que més endavant procedeixi en bona part de Riner mateix, fet que contribuirà a crear llocs de treballs i a la neteja i manteniment de les zones boscoses d’aquest municipi. El nou sistema suposa un estalvi econòmic molt important en consum de gasoil i en la despesa elèctrica i de manteniment de tres velles calderes, ja obsoletes. També es redueixen les emissions de gasos, gairebé nuls degut al sistema de combustió per biomassa, així com els olors desagradables i contaminants. S´estima la reducció de la despesa en calefacció i aigua calenta sanitària en un 45% aproximadament%. 

La nova instal·lació incorpora un sistema de control gràcies al qual es pot solucionar ràpidament i sense desplaçar-se a la pròpia sala de calderes les incidències que puguin afectar qualsevol punt de subministrament de calefacció, sigui l’escola, la sala polivalent o els vestidors. A més, el sistema permet utilitzar de manera circumstancial les calderes velles en cas d’una incidència en la nova, el que suposa que serveis bàsics com l´escola pugui mantenir la calefacció en dies de fred.

D’altra banda, la nova cuina facilita notablement el servei del menjador escolar o per a totes les activitats socials que es duen a terme al local social. Cal recordar que la petita cuina anteriorment existent no estava suficientment equipada per donar un correcte servei.

La nova cuina està equipada amb tots els elements bàsics i indispensables per portar a terme correctament la seva funció, amb zona de cocció, zona freda, extraccions, cambres frigorífiques i conservació, escalfa plats i zona neteja, entre altres. La cuina és considera un servei de vital importància en un espai com el del local social de Freixinet. 

Els treballs duts terme a la cuina ha inclòs la millora de parets i sostre, amb optimització de l’aïllament i instal·lació de paviment és antilliscant. Els nous electrodomèstics i mobiliari de cuina són inoxidables i d´us industrial amb totes les garanties exigides de seguretat. De la seva banda, les instal·lacions de la zona de caldera compleixen les exigències d’aïllament tèrmic i de protecció del foc i totes els conductes soterrats o que circulin per zones fredes estan totalment aïllats, millorant encara més la despesa energètica actual.

Aquesta actuació respon a l’estratègia de l’Ajuntament de Riner de convertir el municipi en un referent pel que fa a les actuacions mediambientals de la comarca, en la línia d’altres actuacions ja executades per substituir tota la il·luminació pública existent per lluminàries de led i per instal·lar lluminàries solars de baixa contaminació lumínica en punts públics aïllats que no disposaven d’il·luminació. Cal recordar que ja fa anys es va instal·lar una gran caldera d’estella que alimenta les dependències municipals de l’Ajuntament i els espais barroc i sala d’exposicions temporals s’escalfen a través de la gran caldera que escalfa bona part dels edificis del conjunt del Santuari del Miracle.