Sortida anual de Riner
DIMARTS 08 MAIG 2018
El passat 6 de maig, com ja és una tradició a Riner durant la primavera, es va dur a terme una nova sortida del municipi.
Enguany va consistir en descobrir o conèixer més a fons el patrimoni, la història i la cultura de la comarca del Pallars Jussà.
De bon matí, una trentena de rinerencs van sortir direcció al Castell de Mur, les Botigues Museu de Salàs de Pallars i Tremp.
La primera parada va ser al pantà de Terradets per esmorzar contemplant les magnífiques vistes que oferia la natura. Una vegada tots ben desperts i amb prou energies, es va continuar el camí cap al Castell de Mur.
Després d’unes quantes corbes per uns camins que no es coneixeran pas per la seva amplada, a les 10 la colla va arribar als peus del castell, on una sensacional guia els esperava per ajudar-los a descobrir i conèixer aquest imponent monument i l’església romànica que l’acompanya.
Fem una pinzellada del que va explicar d’aquests monuments. El castell és una construcció que, per la seva arquitectura i el seu estat de conservació, esdevé l’emblema dels castells de frontera dels comptats catalans. El claustre i l’església són molt bells; l’església és d’estil romànic, originàriament de tres naus, cobertes amb volta de canó i arcs torals i capçades de tres absis semicirculars. Les pintures que decoraven l’absis central es troben al Museum of Fine Arts, de Boston (EUA); estan considerades una de les millors mostres de pintura romànica a l’estranger. A l’església es va poder observar i conèixer una rèplica de les pintures.
Tot seguit, el grup es va desplaçar cap a Salàs de Pallars. En primer lloc, van visitar l’exposició “Àlbum de la Gran Guerra” que, coincidint amb el centenari de la I Guerra Mundial, intenta explicar aspectes concrets del conflicte utilitzant com elements expositius dos tipus de materials relacionats amb les botigues-museu: els cromos i alguns objectes o productes comercials d’ús quotidià. A través de dues extenses col·leccions de cromos, exposades en una escenografia que reprodueix fidelment una trinxera, s’explica tota la cronologia de la guerra i se’n mostren els principals protagonistes. L’ambientació també permet endinsar-se en els dos espais on vivien les tropes dels imperis centrals i els soldats francesos.
La segona exposició, “De la Gran Guerra als petits invents” narra com la Gran Guerra va introduir algunes innovacions i canvis que van modificar la vida quotidiana de les persones. En aquest sentit, es comenten vuit d’aquests canvis: “Del rellotge de butxaca al rellotge de polsera”, “De la ploma d’escriure amb tinta a l’estilogràfica”, “Del Netol al Sidol”, “Del cigar al tabac empaquetat”, “De la navalla a la Gillette”, “De la màscara antigàs a la compresa”, “De la cotilla al sostenidor” i “Dels calçotets llargs als calçotets curts”.
I, tot seguit, la visita a les Botigues Museu, amb l’afegit que el guia va ser el senyor ..., propietari i impulsor d’aquestes.
Aquesta visita va servir per conèixer amb detall la història de l'antic comerç. Al nucli antic de la població, el grup de rinerencs es va endinsar en el passat històric més recent d'aquest país a partir d'un recorregut per una barberia, una farmàcia, un cafè, un estanc, una merceria i una botiga d’“Ultramarinos y Coloniales”. En aquests espais es mostren in situ retalls dels darrers 100 anys d'història del comerç tradicional mitjançant l'exposició de productes quotidians i de publicitat comercial.
Després d’haver fet un salt en el temps, fent memòria de productes que s’havien utilitzat molts anys enrere i del funcionament d’aquests establiments (fins i tot el jovent que acompanyava el grup va fer de botiguers de l’època), tot xino-xano, el grup es va desplaçar cap al restaurant on va gaudir d’un bon dinar que es va allargar fins a les 5 de la tarda!
Ja de tornada cap a casa, i coincidint que aquest dia es celebrava la fira de primavera a Tremp, es va aprofitar per passejar pel seu nucli antic i per firar-se amb algun producte del Pallars.
Cap a les 8 del vespre es va donar per finalitzada la sortida, després d’haver passat un dia ben agradable amb aquesta gran família rinerenca i d’haver conegut part del nostre fantàstic país tot fent poble, aquesta vegada lluny de Riner.