Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Missa a Sant Jaume de Riner

DIJOUS 18 JULIOL 2019

Dues vegades a l’any, si no hi ha altres esdeveniments,  s’obre l’església de Sant Jaume de Riner i s’hi celebra l’eucaristia: al maig coincidint amb l’Ascensió i al juliol per celebrar sant Jaume, patró de la serralada.

El passat 28 de juliol, el diumenge més proper al dia del sant, no es va pas trencar aquesta tradició i una bona colla de rinerencs i veïns de la contrada van acudir a la missa.

Durant aquesta, mossèn Lluís Prat va fer una brillant explicació del retaule, desvetllant detalls que molts dels assistents no coneixien. Un d’aquests va ser en la figura de sant Isidre, patró de la pagesia espanyola, que sempre veiem amb una mà sobre la rella de la llaura. Tot i que com molt bé sabeu el patró dels pagesos catalans era i és sant Galderic, alguna gent va intentar substituir-lo per sant Isidre. Sant Galderic porta sempre a la mà una agullada (un pal llarg amb una petita pala plana a l’extrem de baix que serveix tant per netejar les relles de les arades com per empènyer els bous). Així, al retaule de Sant Jaume, sí que hi ha sant Isidre (segurament, a l’època de la construcció del retaule no hi havia altre remei), però amb un detall molt peculiar: per no oblidar sant Galderic, sant Isidre porta en una mà la rella de la llaura, però a l’altra hi porta l’eina que portaria sant Galderic, una agullada. Una idea ben atrevida i enginyosa per no oblidar el patró dels pagesos catalans.

 

Document Actions