Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Neix el Festival Espurnes Barroques

DIMARTS 19 JUNY 2018

Amb l’objectiu de seguir posicionant i donant a conèixer el Miracle i Riner, en aquest cas a través de la música, des de l’Ajuntament de Riner es va pensar en fer alguns concerts de música barroca en enclavaments barrocs, oferint experiències culturals i gastronòmiques a l’entorn del fantàstic patrimoni que tenim i fent dels concerts unes experiències úniques, i així atraure un major nombre de públic.

Aquesta iniciativa va sorgir el mes de febrer, amb la col·laboració del Josep (director de la coral) i el Xavi (guia del Miracle). Amb el temps molt just per iniciar el festival al maig, es va dur a terme una gran tasca d’aglutinar nou municipis de quatre comarques i dues províncies, trobar el finançament suficient i crear un festival que tothom es sentís seu per acabar sent l’embrió del Territori Barroc.

I concerts i experiències van acabar esdevenint el Festival Espurnes Barroques, amb 13 concerts (entre aquests, una producció operística de petit format), 7 refrigeris, tastos o berenars (inclosos en l’entrada del concert), 6 àpats, 3 tallers i 2 conferències–diàlegs.

De nou Riner ha esdevingut l’impulsor i l’ànima d’un gran projecte cultural i de territori que fa que el municipi cada vegada més sigui un referent al nostre país.

En aquesta primera edició del Festival, unes 1500 persones han gaudit d’un programa carregat de patrimoni, cultura i gastronomia amb una valoració molt positiva, cosa que fa pensar que aquest festival té un futur assegurat.

El Festival va començar el 26 de juliol al Miracle amb els parlaments corresponents de l’alcalde de Riner, el director territorial de cultura i el director del festival en una sala plena de gom a gom, amb la presència dels alcaldes dels nou municipis que participarien en el festival. Seguidament, la interessant conferència de l’historiador Joan Vilamala va donar pas al concert del conjunt Àtria, que va fer vibrar les més de cent persones que omplien la part inacabada del santuari del Miracle. Per finalitzar el matí, un petit tast de blat de moro escairat preparat pel restaurant del Miracle a les voltes de la plaça.

El Festival va finalitzar el diumenge 17 de juny al Miracle, lloc on havia arrencat, tancant el pelegrinatge pels nou municipis organitzadors. El matí de diumenge es va encetar amb un diàleg-concert al voltant de música i gastronomia, al qual van assistir una seixantena de persones. Conduït pel musicòleg i divulgador Xavier Chavarria (reconeguda veu de Catalunya Música), l’acte va amalgamar els coneixements gastronòmics de Manel Casanovas amb les excel·lents interpretacions de Dani Espasa, Oriol Aymat i Farran James, que plegats van fer un viatge pels gustos musicals i culinaris de l’Europa barroca. Al claustre del monestir, l’ambient distès, la música exquisida i el cant d’ocells van esdevenir el plat fort d’un matí que acabava amb una breu intervenció de l’enòleg Jordi Grau, explicant un vi blanc i un vi negre del seu celler (Grau i Grau - DO Pla de Bages), maridats amb tres tapes elaborades per Manel Casanovas (xef del restaurant del Miracle). Al mateix restaurant es podia gaudir del menú barroc i de la posterior visita lliure a l’Espai Barroc.

A la tarda, tres breus parlaments de Xavier Poch (prior del Miracle), Joan Solà (alcalde de Riner) i Josep Barcons (musicòleg) van comptar amb la presència del director dels Serveis Territorials de Cultura de la Catalunya Central, el senyor Lluís Cerarols, i dels alcaldes i representants dels municipis del Territori Barroc, format per Riner, Pinós, la Molsosa, Calonge de Segarra, Pujalt, Estaràs, Sant Ramon, Sant Mateu de Bages i Súria. A continuació, tothom va gaudir de les interessants explicacions històriques i artístiques sobre el santuari, a càrrec de Xavier Solà. Les més de cent cinquanta persones que es van congregar a la plaça del Miracle van entrar a l’església mentre Jordi Reguant improvisava al magnífic orgue, construït per l’orguener Antoni Bordons a final del segle XVI. Acabades les explicacions històriques a dins de l’església, davant de l’exuberant retaule barroc (el més gran i fastuós de Catalunya), obra de Carles Morató, el Cor de Cambra Francesc Valls va posar el punt i final a l’edició del 2018 d’aquest singular festival que amalgama música i experiències al territori barroc. Dirigit per Pere Lluís Biosca, el cor va interpretar l’Ofici de completes per a la festivitat de Sant Jordi, de Joan Pau Pujol, estrenat l’any 1614 al palau de la Generalitat i reestrenat aquest passat 23 d’abril a la catedral de Barcelona, en la segona interpretació moderna que se’n fa. Els sonors aplaudiments del públic van ser correspostos amb dos bisos dels intèrprets, que havien començat el concert cantant, a doble cor, el motet “Tota pulchra es” des dels balcons de l’església. Un inici de concert sorprenent i màgic per a un final de festival que ha sorprès per la qualitat i envergadura de la seva proposta artística, i que està cridat a ser un festival de referència dins el circuït musical de Catalunya.

Si bé caldrà esperar un any per gaudir de la segona edició del Festival, durant l’any es preveu programar alguns concerts i activitats que continuïn donant a conèixer l’important patrimoni barroc que s’ha preservat en aquesta àrea privilegiada de la Catalunya central.