LA DIPUTACIÓ FARÀ ESTUDIS SOBRE LES ABELLES EN EL MARC DEL PROJECTE REDICAT
Anunci fet avui a Riner a partir del trasllat de dos ruscs des de Viladecans. S’han portat 2 ruscs que transportaven entre 37.000 i 50.000 abelles, en una acció que ha comptat amb la participació de 64 escolars de Viladecans i Riner.
DIMARTS 26 NOVEMBRE 2024
La Diputació de Lleida s’ha compromès avui a col·laborar activament en el projecte mediambiental Redicat de salvaguarda de les abelles. Concretament, l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació està estudiant col·locar arnes d’abelles a la Finca de la Devesa de Maials a través de l’Associació Amics de les Abelles i, a partir d’aquesta acció, fer estudis de millora de la pol·linització i, a la vegada, promocionar la producció de la mel. Així ho ha anunciat el diputat de l’Àrea de Medi Ambient Fermí Masot, qui ha participat avui a Riner en un nou trasllat de dos ruscs d’abelles des de la ciutat de Viladecans al municipi solsonenc en el marc del projecte Redicat.
El diputat de l’Àrea de Medi Ambient ha remarcat el compromís de la Diputació de Lleida amb aquest projecte. “Conèixer de primera mà tota la feina que es fa en matèria de preservació del medi ambient i de producció d’aliments, ens anima a continuar treballant sobre la conscienciació respecte a la natura i la protecció de les seves espècies”.
El trasllat d’abelles d’avui ha estat el segon que es fa des de la ciutat del Baix Llobregat al municipi del Solsonès. Concretament, s’han mogut 2 ruscs que transportaven entre 37.000 i 50.000 abelles, i que a partir d’ara romandran a Riner a cura de pagesos locals. Paral·lelament, uns 50 escolars de 3r i 4t de Primària de l’Escola Àngela Roca de Viladecans s’han desplaçat a Riner i, juntament amb 14 infants tots els cursos de l’escola de Freixinet, han fet una sèrie de tallers, a més de visitar l’espai Apiària (Alberg de les Abelles de Catalunya), situat a la Casa Gran del Miracle. L’excursió ha inclòs unes paraules de salutació per part d’infants de les dues escoles, una explicació sobre el projecte Redicat i tallers consistents en la fabricació d’espelmes, la creació d’hotels d’insectes, tastos de mel i la visita (abillats amb vestits d’apicultor) als ruscs traslladats.
La tinenta d'alcalde de l'Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat en l'Ajuntament de Viladecans, Encarni Garcia, ha explicat que el projecte Redicat “ha aconseguit el miracle d’unir una ciutat mitjana de 67.000 habitants amb un micropoble de 250 habitants”. Segons Garcia, Viladecans participa en el projecte perquè “tot i que hem estat una ciutat pioner en la defensa de les abelles i els pol·linitzadors silvestres, sempre hem pensat que calia ampliar la base en la lluita contra el canvi climàtic i la millora de la diversitat”. La tinenta d’alcalde ha dit que “a partir d’aquí, vam començar a treballar el projecte Bee Happy i posteriorment vam conèixer el projecte Redicat de l’Associació d’Amics de les Abelles i ens hi vam voler sumar”. Segons Garcia, aquesta simbiosi “permet compartir coneixements i aconseguir que els infants de Viladecans i de Riner es coneguin i que descobreixin que hi ha altres realitats i nens que viuen d’una altra manera”.
L’alcalde de Riner, Joan Solà, ha remarcat que Redicat, una iniciativa que es va iniciar amb un plantejament bàsicament mediambiental, s’ha convertit en un projecte educatiu, cultural, turístic i fins i tot d’investigació, “en definitiva un projecte entre el món rural i el món urbà, un projecte de país”. Solà creu que “si aconseguim un món rural més viu, el món urbà també serà millor, i aquesta simbiosi tan interessant cal treballar-la des de la base, amb els escolars”.
Funció social del projecte
Joan Maria Llorens, president de l’Associació d’Amics de les Abelles, ha desglossat els quatre objectius d’aquests trasllats: desplaçar al camp colònies d’abelles que podrien instal·lar-se en zones inadequades de les ciutats, sensibilitzar els infants sobre la importància d’aquests insectes i retornar aquests eixams a la natura per tal que pol·linitzin els vegetals i produeixin mel en un espai rural adient. “En conseqüència el projecte té un vessant social, ja que a la ciutat aquests eixams són una molèstia per a la gent i al camp, contràriament, fan una funció benèfica”.
Presentació del logo de Redicat
D’altra banda, en el decurs de l’activitat s’ha presentat el logo del projecte Redicat, una creació de l’agència de disseny laGràfica de Lleida que, amb el lema “Apes Servum” (Servim les abelles) mostra sengles dibuixos connectats entre sí (uns edificis, una abella i una flor, de color blau, groc-taronja i verd, respectivament). La il·lustració al·ludeix explícitament al trasllat de colònies d’abelles dels espais urbans al camp, però sobretot a la vocació dels participants en el projecte de crear sinèrgies enriquidores entre els dos àmbits.
El projecte Redicat
El projecte Redicat promou el “rescat” a través de caixes-niu d’eixams d’abelles que es perden i que podrien instal·lar-se en indrets urbans no desitjables, provocant una sèries de problemes i molèsties. Tot seguit aquests eixams són traslladats dels “municipis emissors” als “municipis receptors”, situats en zones rurals, on tornen a la natura per seguir pol·linitzant els vegetals -la brolla mediterrània- i per donar mel als apicultors. El projecte es vehicula a través de l’Associació d’Amics de les Abelles.
La iniciativa té també un vessant de divulgació i sensibilització social, especialment entre els més petits, sobre la situació de risc en que estan les abelles i la importància dels polinitzadors per a la preservació del medi ambient i de l’agricultura. També promou el turisme l’establiment de sinèrgies i relacions entre el món rural i el món urbà. A més a més, les abelles transportades són “apadrinades” per escolars implicats, que en fan el seguiment a través de visites als ruscs i poden gaudir de la mel que produeixin.