Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

INICI A RINER DEL PROJECTE APIARIA, L'ALBERG DE LES ABELLES DE CATALUNYA

L’actuació a la Casa Gran del Miracle contempla l’habilitació d’un espai museogràfic i la consolidació i restauració de part del sostre de la segona i tercera planta.

DIMECRES 20 MARÇ 2024

L’Ajuntament de Riner (el Solsonès) ha iniciat les obres destinades a habilitar el projecte museogràfic "Apiaria, l'alberg de les abelles de Catalunya" a la Casa Gran del Miracle. Els treballs permetran disposar d'un espai explicatiu i formatiu del món de les abelles, alhora que constitueix una actuació necessària per rehabilitar alguns dels sostres i murs de l’edifici. En concret, contemplen la reparació de les bigues de fusta i la consolidació i restauració de part dels sostres de les plantes segona i tercera.

Els treballs permetran finalitzar pràcticament la rehabilitació de la segona planta de la Casa Gran, incrementant l’atractiu del conjunt monumental com a espai de divulgació. Apiaria s’ubicarà a la zona annexa a l'Espai Natura de la segona planta de la Casa Gran, i temàticament constituirà un complement ideal al citat espai.

El projecte Apiaria respon a l’estreta vinculació del municipi de Riner amb el món de les abelles, concretada en els projectes desenvolupats en col·laboració amb l'Associació dels Amics de les Abelles, especialment el projecte Redicat per a la salvaguarda d’aquests insectes, així com en activitats específiques com la Fira de la Mel. 

Per altra banda, la greu afectació per part de tèrmits, corcs i fongs en tot l'edifici fa necessària una actuació acurada en tot l'embigat de fusta, aplicant un tractament preventiu i curatiu, i reconstruint o substituint alhora les parts de bigues danyades i que poden afectar la seguretat estructural. També es contempla implantar un control de tèrmits mitjançant la instal·lació d'un sistema d'esquers.

D’altra banda, amb aquestes obres queda acabada la consolidació estructural i la restauració del sostre de planta segona i una part del sostre de planta tercera, alhora que es consoliden els murs perpendiculars a la façana oest.

També s'aprofita la intervenció per a restaurar i posar en valor uns entrebigats emmotllats històrics de guix, que a més podran ser visitables habilitant l'accés des del pati interior. Aquests entrebigats podrien datar dels segles XVI-XVII i són del mateix tipus dels que es troben en altres edificis d’aquesta zona geogràfica, rica en guixos que recorden els que s’elaboraven en l'època del Renaixement a Itàlia

El projecte planteja una intervenció respectuosa amb els antics sistemes constructius existents de l’edifici, tot mantenint la seva essència històrica. El pressupost de la intervenció és de 285.330 €, aportats en la seva major part pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, per fons de la Unió Euuropea (projecte Leader) i per la Diputació de Lleida.

Progressiva rehabilitació de la Casa Gran

Aquesta actuació forma part de la progressiva rehabilitació dels diferents espais de la Casa Gran. L’anterior actuació va ser la consolidació, recuperació i museïtzació de la cuina, la quadra i el foc de rotllo, tres espais emblemàtics de l’edifici històric, que potencien el conjunt monumental com a pol d’atracció turística. La museïtzació va consistir en l’habilitació de mobles, decoració i objectes adients a cada espai.

L’alcalde Riner, Joan Solà, remarca que les successives actuacions a la Casa Gran “suposen la recuperació d’un edifici històric de gran interès patrimonial, d’una banda, i potencien el conjunt del Miracle com a centre de dinamització de la zona i generador d’oportunitats per al territori, de l’altra”. A més, recorda que “molts espais de la construcció estan ara al servei del municipi, com les oficines de l’Ajuntament, la sala d’actes o les sales d’exposicions”.