Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

INCREMENT DE LA TAXA DE RESIDUS I CONGELACIÓ DE TOTES LES ALTRES TAXES A RINER

DIJOUS 16 NOVEMBRE 2023

En l’àmbit de la recollida de residus, tothom sap i hauria de ser conscient que, sobretot quan alguns veïns o veïnes no fan el reciclatge com cal, el preu i les taxes de la tona d’escombraries augmenten considerablement, un increment propiciat per l’Agència Catalana de Residus en la seva estratègia a favor del medi ambient. Es tracta de l’aplicació de l’anomenada “taxa justa” —qui menys recicla paga més—, un incentiu econòmic adreçat a promoure la reducció i la separació dels residus en origen. 

Ja fa anys que des de l’Ajuntament de Riner insistim en que caldria optimitzar el sistema de recollida, i aplicar un mètode que ja està funcionant a altres territoris com és el d’illetes tancades, en les quals només hi poden entrar les persones que tenen accés i amb videovigilància. Automàticament el reciclatge augmentaria de forma exponencial. 

Al nostre municipi es combinen diverses problemàtiques. Per una banda la mala praxi d’alguns veïns a l’hora de reciclar, fet al que cal afegir en molts casos els abocaments incontrolats de persones que venen d’altres municipis. A més, cal consignar un retard considerable i inexcusable per part del Consell Comarcal a l’hora d’implantar un nou servei. 

Aquests fets han provocat el que ja temíem com a Ajuntament i que havíem exposat en més d’una reunió: que si no s’actuava de forma urgent, establint una gestió del servei més eficaç, els costos de recollida de residus arribarien a preus desorbitats que haurien d’acabar sufragant els habitants i els ajuntaments mateixos.

En el cas de Riner es preveu que els costos de la recollida de residus del 2023, a manca del darrer trimestre, siguin de 27.825,41 €. Per al 2024 els costos que preveu el Consell Comarcal podrien assolir els 38.720,64 €. L’increment és de 10.895,23 €, és a dir, d’un 39,2%.

De la quantitat total, i per tal de contribuir a que la despesa no sigui tan desorbitada per als veïns i veïnes, l’Ajuntament aporta cada any la quantitat de 13.510,41 €, xifra que —parlant del 2023 — suposa quasi la meitat (un 48,6%) del cost total. 

Els costos aprovats de forma unitària per tots els regidors de l’Ajuntament de Riner per a l’exercici del 2024 són els següents:

  1. Habitatges particulars, cases de turisme rural i habitatges d’ús turístic: 164 € anuals (enguany és de 95 €)
  2. Activitats de restauració: 710 € anuals (enguany és de 355 €)
  3. Resta d’activitats que facin ús del servei de recollida de residus: 250 € anuals (enguany és de 155 €)

Conscients d’aquesta forta pujada de preus en la recollida de residus, el Consistori de Riner ha considerat oportú congelar la resta de taxes per al 2024.

Recordem que la prioritat de l’Ajuntament és mantenir una baixa taxa impositiva. Així, als habitants de Riner que porten a terme qualsevol tipus d’obra o millora, se’ls bonifica l’ICIO en un 90% o fins i tot, en alguns casos, en un 95%. Entenem que cal aplicar aquesta mesura —que va en detriment dels ingressos de l’Ajuntament — per afavorir al màxim (també econòmicament) tota activitat que contribueixi a millorar la vida dels habitants o a generar activitat econòmica que ajudi i incentivi els rinerencs i les rinerenques a mantenir o crear el seu projecte de vida al municipi. En definitiva, considerem que és una mesura més per a lluitar a favor de l’equilibri territorial.