Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Gran projecte a Riner

DIMECRES 31 OCTUBRE 2018

El passat octubre, Riner va rebre una important notícia. El Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya va atorgar 350.000 € a Riner, a través dels ajuts del Pla de Foment del Turisme per al projecte anomenat “El Miracle, Patrimoni, Cultura i Natura Accessibles”.

 

Des de fa molts mesos, i sent conscients de les enormes dificultats de tot tipus per poder optar als ajuts del Pla de Foment del Turisme de la Generalitat de Catalunya, l’ajuntament rinerenc va estar treballant amb perseverança, constància i moltes hores en la redacció d’una memòria-projecte (redactada pel propi ajuntament per evitar contractar una empresa especialitzada). Tot, amb el ferm convenciment que tenia entre mans possibilitats d’importants millores per al municipi i que, malgrat tot, es podien aconseguir ajuts.

 

El fet de poder gaudir d’aquest important ajut, que aglutina patrimoni, cultura i natura, suposarà una important millora per al municipi i donarà un nou impuls per consolidar turísticament i fer conèixer el Miracle i Riner arreu.

 

Els projectes presentats en global a Catalunya van ser 65. D’aquests, la Generalitat en va concedir únicament 16 i, amb 57 punts, el de Riner va ser el quart millor valorat de Catalunya.

 

Aquest projecte beneficiarà tothom. Com a objectius més importants, es presentava la necessària millora de tot l’entorn del conjunt del Miracle, connectant les zones més emblemàtiques, la millora dels aparcaments, la creació d’espais i circuits totalment adaptats a persones amb mobilitat reduïda i discapacitats sensorials (únics al Solsonès) i actuacions mediambientals per fer del Miracle un referent turístic de primer ordre. També es van plantejar altres millores com l’accessibilitat a les esglésies de Freixinet, Su i Santa Susanna, la millora d’alguns senders del municipi, la creació d’una zona de pícnic, etc.

 

L’import del projecte suma una quantitat molt important de diners, un total de 906.733,68 €, dels quals el consistori en va demanar 400.000 €, que era el màxim a què es podia optar. D’aquests 400.000 €, la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya n’ha concedit 350.000, degut a l’ajustat pressupost de la pròpia Generalitat, no per la qualitat del projecte presentat. Tot i això, aquest ajut serà un dels més importants que s’ha rebut mai a Riner. Els 50.000 € restants són els que ara l’Ajuntament haurà de buscar i que el consistori està convençut que aconseguirà. El projecte de ben segur que tirarà endavant properament.

Pel que fa als 506.733,68 € restants, el consistori els aportarà amb projectes ja realitzats (sempre inclosos dins d´un període determinat) o que en breu es duran a terme a través d’altres ajuts aconseguits per l’Ajuntament, mitjançant altres departaments de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Lleida. Exemples poden ser la primera fase de la Sala d’exposicions temporals situada a la Casa Gran, l’Espai Natura o l’Espai de Benvinguda i plaça de l’Ajuntament, la II Fase de restauració del Pati de la Casa Gran, els punts d’il·luminació solar al municipi, etc.

 

Per a tothom qui estigués interessat en aquest projecte i volgués exposar les seves propostes i idees per ajudar-lo a fer millor, l’Ajuntament va organitzar una trobada el dissabte dia 15 de desembre a 2/4 d’11 del matí. Amb el tècnic redactor Vicenç Tolosa es va explicar el projecte i posteriorment es va realitzar una visita sobre el terreny per conèixer-ne millor tots els detalls.