Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

GASTRONOMIA, MÚSICA I PRODUCTES DE PROXIMITAT A LA FIRA DE LA MEL DE RINER

Tindrà lloc el 6 i 7 d’abril al Santuari del Miracle de Riner amb 35 parades i una vintena d’activitats paral·leles

DILLUNS 25 MARÇ 2024

La Fira de la Mel de Riner tindrà lloc el cap de setmana del 6 i 7 d’abril al Santuari del Miracle de Riner (el Solsonès) amb 35 parades de productes artesanals i de proximitat i una vintena d’activitats paral·leles. La gastronomia tindrà un paper destacat en aquesta 7a edició de la fira, amb activitats  com un esmorzar popular i la degustació de tapes elaborades amb mel, el diumenge, i un maridatge de mel i música i una experiència gastronòmica també al voltant de la mel, el dissabte.

El maridatge de mel i música, conduït per Joan M. Llorens, president de l'Associació Amics de les Abelles, inclourà sengles tasts de mel de romaní, de lavanda, de mil flors i de bosc d’alzina, acompanyats de les cançons del duet Sal & Pebre. De la seva banda, l’experiència gastronòmica “La cuina i la mel”, també a l’entorn d’aquest producte, anirà a càrrec del xef Xavier Lahuerta de Gastroshow i tindrà lloc al restaurant El Villaró del Bosc. 

En el decurs de la presentació de la fira, celebrada avui a la Diputació de Lleida, el vicepresident primer de la Institució, Agustí Jiménez, ha afirmat que aquestes fires constitueixen un valuós suport al sector agrari i als seus productes i ha posat en valor la mel, “un aliment ancestral que continua molt present a la nostra societat ja que és un producte de proximitat molt preuat”. 

De la seva banda, l’alcalde Riner, Joan Solà, ha remarcat que iniciatives com la Fira de la Mel són importants perquè “posen en valor aquest important producte de proximitat, que crea llocs de treball, donen a conèixer el municipi i per mitjà de la salvaguarda de les abelles ajuden a protegir el medi ambient”. Solà ha incidit en l’increment del nombre d’expositors i en el fet que tots els paradistes han de portar obligatòriament, com a mínim, un producte relacionat amb la mel. Finalment, també ha destacat el valor social de fires com aquesta, “un element de cohesió per a molta gent del municipi, que participa i col·labora en la preparació de la fira”.

Màrius Codina, col·leccionista i restaurador, autor de l’exposició Musicadures de pastor, ha explicat que aquesta mostra oferirà objectes relacionades amb aquest ofici, com decoracions en fusta (collars d’ovelles, culleres, pipes o flabiols). L’exposició inclourà també un maniquí abillat amb un vestit de pastor, plafons on s’explicaran aspectes com el paper dels gossos de pastura, la lluita contra l’amenaça dels llops o els costums del pastors.

Els paradistes oferiran productes artesanals i de proximitat, incloses diverses varietats de mel i productes relacionat amb les abelles (vinagre de mel, vi de mel, licor de mel, codonyat de mel, crema de mel, sabó de mel, hidromel, gelea real, pròpolis, pol·len, contes sobre la mel, espelmes amb cera d’abella) o amb l’apicultura en general, com culleres i cullerots de fusta per a la mel i arnes i elements de fusta per l’apicultura i la mel. L’oferta que els visitants podran trobar a la fira contempla també aliments com formatges, iogurts i altres lactis, embotits, pa i coques, licors i caves, pollastre ecològic, carquinyolis i ratafia, i altres elements com llibres, receptaris, patxwork, objectes de fusta i bijuteria.

Pel que fa a les activitats paral·leles, a banda de les de caire gastronòmiques, s’han programat jocs infantils al voltant de l’apicultura i un taller de maquillatge infantil, el lliurament del guardó L’Abella Rinerenca a un personatge que hagi destacat per treballar en pro del municipi, les exposicions (que seran visitables durant tota la jornada) “El fascinant i curiós món de les abelles”, “Musicadures de pastor”, “Origami, plecs senzills per fer figures complexes”, “Taules amb cor de roure” i el sorteig d’una panera amb productes de la mel. També serà un cap de setmana de portes obertes (visita de franc) a la Casa Gran del Miracle.

Dissabte, el dia abans de la fira pròpiament dita, s’ha programat una jornada tècnica centrada genèricament en temes apícoles i que tindrà lloc a la Casa Gran. A la VI Jornada de la Mel tindrà un paper destacat el projecte Redicat, una original iniciativa centrada en la recuperació i protecció de les abelles, i que consisteix bàsicament a “rescatar” eixams d’abelles que s’han instal·lat en espais urbans i portar-los a indrets rurals. La jornada també tractarà temes com la “Pol·linització: amenaces i oportunitat de l’abella de la mel i l’apicultura” i el projecte “Bee Happy: experiència amb abella en un entorn urbà” i clourà amb el citat maridatge de música i mel. 

La Fira de la Mel està organitzada per Ajuntament de Riner, consistori que ha vingut liderant en els darrers anys diverses iniciatives relacionades amb aquest producte, com el projecte Redicat o el projecte museogràfic Apiaria, l'alberg de les abelles de Catalunya, els treballs del qual han començat fa poc a la Casa Gran del Miracle.

MÉS INFORMACIÓ: 

Joan Solà – tel. 659 64 97 25