Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

EXPOSICIÓ-ESPAI NATURA

DIJOUS 30 GENER 2020

Riner i el Solsonès ja compten amb un nou atractiu turístic que vol esdevenir un pol important de coneixement i ciència sobre el patrimoni natural del municipi, la comarca i la Catalunya Central: l’Espai Natura.

El dissabte 12 de gener, es va inaugurar aquest nou espai situat a la Casa Gran del Miracle, amb la presència d’un centenar de persones que van ser rebudes pels membres del consistori rinerenc. Entre aquestes, la família Codina-Feixas, de la casa Xixons de Santa Susanna, el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, la directora dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a la Catalunya Central, Míriam Sort, el president del Patronat Comarcal de Turisme, Josep Caellas, l’alcalde del municipi agermanat d’Arnes, Joaquim Miralles, l’alcalde de Pujalt i una representant de Sant Mateu de Bages en representació del Territori Barroc.

L’alcalde de Riner va explicar que aquest projecte ha estat possible gràcies a la suma d’esforços de molta gent que s’ha implicat en el projecte. Va destacar i agrair especialment l’aportació de la família Codina-Feixas, de l’Arada, del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Lleida. També va fer extensiu l’agraïment al director de l’obra, Vicenç Tolosa, a Joan Casaldàliga, que va dur a terme les obres i a Geosilva, responsable del disseny i la maquetació.

Amb aquest nou espai s’aconsegueix tenir museïtzats tres dels quatre eixos que formen el Miracle: el patrimoni, a través de l’Espai Barroc; la cultura, a través de la Sala d’Exposicions Temporals (el 2017 ja es va executar la I fase del projecte i s’espera poder-lo finalitzar properament); i la natura, a través de l’Espai Natura. L’altre eix és l’espiritualitat, mitjançant l’església, la casa d’espiritualitat i amb la comunitat benedictina al capdavant.

Amb aquesta intervenció es rehabilita una part més de la Casa Gran del Miracle i s’obre un nou accés cap a la part més antiga i monumental de l’edifici.

La idea de futur del consistori rinerenc és que aquest espai museïtzat es vagi ampliant a les quatre sales que resten per restaurar a la mateixa planta, donant a conèixer més a fons la natura que ens envolta i la seva importància.

El Sr. Ferran Miralles va exposar que “l’Espai Natura és un pas més que demostra que el Miracle continua, que Riner s’ho creu, que no era una moda, que l’aposta per la natura, la cultura i l’esperit és sòlida. Hi ha llocs que els mou l’espectacle, el que és mediàtic, el que crida l’atenció. Que a Riner es parli de la natura és important; de la petita: la de les abelles, els escarabats i la somereta. És una cosa única, quasi insòlita i que cal destacar i aplaudir”.

L’Espai Natura compta amb una col·lecció, cedida per la família Codina Xixons, de 700 coleòpters recollits i estudiats als anys 70 del segle passat per Florenci Codina. La sala també mostra els estris que utilitzava per al seu estudi: aparells, blocs de notes, dibuixos i eines.

El nou espai museïtzat estarà obert dissabtes, diumenges i festius d’onze del matí a una del migdia, amb entrada lliure, i entre setmana en l’horari de l’Ajuntament.