Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

EL LOCAL SOCIAL DE FREIXINET GUANYA ESPAI, ESTÈTICA, ACCESSIBILITAT I POLIVALÈNCIA

Inaugurada l’ampliació de l’edifici, considerat un punt de dinamització econòmica i social del municipi, les obres de la qual han costat 196.000 €
Inauguració Local Social Freixinet
Inauguració Local Social Freixinet

DILLUNS 11 JULIOL 2022

L'Ajuntament de Riner (el Solsonès) ha inaugurat aquest diumenge l’ampliació del Local Social de Freixinet, una actuació gràcies a la qual la construcció ha guanyat en espai, polivalència, estètica i accessibilitat. L’acte inaugural ha estat presidit per David Rodríguez, secretari de Governs Locals i de Relacions amb l'Aran, i ha comptat amb la presència de Joan Solà, alcalde de Riner, i d’una gran nombre de veïns i veïnes del municipi. Les obres, dutes a terme entre gener i juny del 2022 amb un pressupost global superior als 196.000 euros, han estat finançades en un 95% pel Pla d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC).

Joan Solà ha recordat l’origen popular d’aquest equipament, una iniciativa sorgida l’any 1981 d’un grup de joves del poble, i en la que van participar gairebé totes les famílies de la parròquia fent aportacions econòmiques per sufragar l’obra. En aquest sentit, ha destacat que la placeta situada entre el Local Social, els vestidors i la pista poliesportiva ha estat batejada avui amb el nom d’Ignasi Torres Salvans, en honor al veí que va cedir el terreny per bastir la construcció. 

Solà ha incidit en que el Local Social és un bon exemple de que l’avenç dels municipis és el resultat de l’esforç col·lectiu i que és important recordar totes les persones que han contribuït de forma transcendent al desenvolupament d’un poble. “És fonamental tenir clar d’on venim per saber on volem anar”, ha reblat. 

Un dels fills d’Ignasi Torres ha afirmat que el seu pare “com a bon pagès estimava i creia molt amb la terra, amb la tradició, amb la pagesia, i és per això que ell sempre va pensar que s'ha d'apostar per dinamitzar i donar vida a un poble de pagès com Freixinet, i ho va fer aportant terrenys, i aquest local social n'és un bon exemple del resulta; era tant tossut que segur que les seves aportacions no les va fer per obligació si no perquè realment va creure en Freixinet i en la seva gent”.

David Rodríguez, després de recordar que “els pobles del Solsonès ja fa temps que van veure la necessitat de tenir els ajuntaments al propi municipi per facilitar la percepció de la vida i la cohesió municipal en el propi municipi, i també com a exemple i símbol de la voluntat decidida de lluitar contra el despoblament”, ha afirmat que “cal invertir en equipaments que millorin la qualitat de vida del poble, especialment aquells que ajuden a cuidar les relaciones entre els veïns del municipi i crear comunitat”.

 

Les principals característiques de l’actuació

Vicenç Tolosa, arquitecte tècnic responsable del projecte, remarca la importància del Local Social com a “punt de dinamització econòmica i social de Riner”, que “facilita que els veïns, joves i adults, no tinguin que marxar a altres poblacions més grans per fer determinades activitats”. Segons Tolosa, “es tracta de fer més atractiu, còmode, polivalent i accessible un espai que és molt important per al municipi”.

Les obres, que formen part del Projecte d’Ampliació del Local Social i Millora de les Infraestructures de Riner, han inclòs diverses actuacions, tant d’ampliació com de redistribució d’espais. En primer lloc, i per guanyar metres, s’han bastit petites construccions adossades a l’edifici principal, iniciativa que ha permès guanyar 90 m2 per obtenir el nou magatzem municipal i crear un nou espai per exposar de forma permanent la desena de gegants del poble.

Aquestes noves construccions, segons Tolosa, “s’han fet amb un plantejament estètic respectuós amb l’entorn rural, tant pel que fa a l’estil constructiu com amb els colors, de tons ocres i marronosos, i intentant a més, suavitzar i millorar l’impacte visual de l’edifici original”.

El projecte ha permès també crear un nou accés directe als banys des de la Sala Polivalent i des de l’exterior (fins ara només s’hi podia accedir des de la sala gran del Local Social) i pintar i renovar tot el paviment de tota la Sala Polivalent. A més, les noves construccions permeten millorar la il·luminació natural d’aquesta sala.

L’accessibilitat dels espais ha estat un altre dels objectius de les obres, amb la creació de rampes per a les persones amb mobilitat reduïda. Precisament, s’ha bastit una rampa adaptada entre l’antic camp de futbol, habilitat com a aparcament, i els diferents espais del Local Social, la qual permet salvar còmodament el gran desnivell que existeix entre els dos punts. Aquest aparcament disposa també de places per a persones amb mobilitat reduïda.

S’ha millorat el ferm de l’aparcament de l’antic camp de futbol, amb un tractament de la superfície que evita el fang, facilita un bon drenatge i permet integrar-lo harmoniosament amb l’entorn.

 

Lloc de trobada social del municipi

Els espais principals del Local Social de Freixinet són la Sala Polivalent (amb funció de menjador escolar, però obert també a altres usos) i la Sala Gran, també polivalent, amb un escenari i que és el lloc de trobada habitual de gent de totes les edats del municipi. La construcció acull tradicionalment activitats socials molt diverses com ara classes de música o de ioga, teatre, festes i aplecs culturals, reunions dels veïns o activitats per al avis i àvies.

L’ampliació permetrà disposar de més espai i millor condicionat per fer actes públics o per a ús per dels veïns per celebrar esdeveniments privats com festes privades, convencions, conferències, xerrades, o per a lloguer d’espais, etc.

Cal dir que amb aquesta actuació s’han adequat també alguns elements de cara a una segona intervenció, que entre altres iniciatives permetrà la instal·lació d’una nova cuina; al mateix temps, s’han fet noves instal·lacions per a ubicar-hi més endavant una caldera d’estella (biomassa,) que substituirà les tres de fuel que existeixen actualment al Local Social, a l’Escola Nunicipal i als vestidors esportius. “La qual cosa —segons Tolosa— juntament amb la nova il·luminació de baix consum, aporta també un plantejament de sostenibilitat al conjunt del projecte”.

Aquest projecte ha inclòs també altes actuacions com la millora del tram de pista de 300 metres que connecta la carretera que va de Su a Freixinet amb l’Hotel Villaró del Bosc. Els treballs han consistit en l’anivellament amb àrid reciclat i reg asfàltic, garantint l’evacuació lateral de les aigües de pluja.

La inauguració de l’ampliació del Local social, que s’ha programat coincidint amb la festa de Sant Cristòfol, patró del poble, ha esta precedida d’una missa i ha clos amb un concert-vermut a càrrec de Big Mama, actuació enquadrada en el marc del Festival Itinera. Aquest festival és una iniciativa de l'Associació de Micropobles de Catalunya destinada a donar a conèixer aquests petits pobles i els seus encants acompanyats de música de qualitat en petit format.

Document Actions