Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

ARRANJAMENT DE DIVERSOS CAMINS I MURS DE CONTENCIÓ DE PEDRA DE RINER

Les actuacions, finançades parcialment per la Diputació de Lleida, han comptat amb pressupost de 76.469 euros

DISSABTE 08 JULIOL 2023

L’Ajuntament de Riner (el Solsonès) ha enllestit les obres de consolidació dels murs de contenció del Camí del Vilà i Cal Sait i del Camí de Vilanrosa, així com la millora de 4 camins pertanyents al nucli de Freixinet, actuacions que han comptat amb una pressupost global de 76.469 euros i que han estat finançades pel Pla de Cooperació Municipal per al finançament d’inversions dels ajuntaments i entitats municipals descentralitzades de Lleida 2020-2021, de Diputació de Lleida i també amb fons propis de l’Ajuntament de Riner.

Les obres de consolidació dels murs de contenció de pedra seca del Camí del Vilà i Cal Sait i del Camí de Vilanrosa, velles construccions de pedra seca que amb el pas del temps i les inclemències climatològiques havien assolit un estat precari, fins al punt  que la proximitat del pas d´algun vehicle els hagués pogut enrunar parcialment. L’actuació s’ha fet amb un criteri de respecte a la tradició popular, ja que s’han refet els murs amb les mateixes característiques que els existents, integrant-se d’aquesta manera en el patrimoni rural.

Els treballs, que han durat 6 setmanes, han consistit en el desmuntatge de trams de mur i en la recuperació —en els casos que ha estat possible— de la pedra original, el bastiment d’una base de fonamentació amb formigó armat per assentar correctament l’obra nova de pedra seca, la construcció de nou mur de pedra seguint els característiques dels existents aportant, quan ha calgut, pedres noves del mateix tipus per garantir-ne la continuïtat i estabilitat.

En aquesta zona és habitual que les separacions entre els accessos a les masies i els camps de conreu, en zones amb fort desnivell, es consolidessin mitjançant estructures de murs de pedra seca a manera de contrafort. Són construccions bàsiques per mantenir l´estabilitat dels camins, ja que drenen correctament les aigües per filtratge. 

El pressupost del projecte ha estat de 28.468,84 euros, amb una subvenció 19.017 euros aportada per la Diputació de Lleida dins del Pla de Cooperació Municipal per al finançament d´inversions dels Ajuntaments i les Entitats Municipals Descentralitzades del territori de Lleida.

Arranjament de 4 camins del municipi de Riner

D’altra banda, l’Ajuntament ha millorat també 4 camins pertanyents al nucli de Freixinet que presentaven una forta degradació deguda a les inclemències meteorològiques i al pas de vehicles agrícoles pesats com són tractors, camions o cubes. El pressupost d’execució de les quatre actuacions ha estat de 48.000 euros. 

Els treballs han consistit bàsicament en l’arrencada de les parts afectades, l’aplicació de reg asfàltic sobre els trams més deteriorats, la neteja i arranjament de cunetes ja existents i la creació de noves, i altres feines complementàries.  

Les obres d’arranjament han inclòs diversos trams del camí d´accés a Villorbina, del camí entre Cal Sunyer i el trencant de Cal Roure, del camí que uneix la carretera local entre Freixinet i Santa Susanna i l´Eix del Villaró a l´alçada de Casamartina i del camí que uneix la carretera local entre Freixinet i Su i Cal Panisa.