Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

“FER UN RETAULE GÒTIC HA SUPOSAT QUASI 500 HORES DE TREBALL”

Inauguració a la Casa Gran del Santuari Miracle de l’exposició “Fet en Temps Lliure” de l’artista solsoní Xavier Novelles

DISSABTE 02 SETEMBRE 2023

Més de 400 peces i fotografies conformen l’exposició “Fet en Temps Lliure”, una mostra de treballs i col·leccions de l’artista amateur solsoní Xavier Novelles inaugurada aquest migdia i que s’exposa a partir d’avui a la Sala d’Exposicions de la Casa Gran del Santuari del Miracle. La mostra inclou una gran varietat de peces creades per Novelles, des d’un gegantó i un petit drac de desfilada a sengles retaules d’inspiració romànica i gòtica. Organitzada per l’Ajuntament de Riner, la mostra es pot visitar de dilluns a diumenge, de 10 a 13 h.

L’exposició inclou també peces restaurades (com una màquina de cosir i un tocadiscos antics), cadires personalitzades, teatrets, un decorat per a representacions nadalenques i joguines de fusta, així com col·leccions de locomotores a escala, baralles de cartes exclusives d’Heraclio Fournier, xapes de cava, CD’s de sardanes i sucrets (més de 5.000). També s’hi poden veure fotografies de treballs fets per Novelles i del procés de creació dels mateixos. 

Novelles ha destacat l’esforç que ha representat elaborar els dos retaules exposats a la mostra, un de romànic i un de gòtic, confeccionats amb el sistema original, és a dir, amb fusta, pintats al tremp d’ou i amb marcs daurats. “El retaule barroc ha suposat treballar 30 hores setmanals durant quatre mesos, és a dir, quasi 500 hores”. Novelles, tapisser de professió, va treballar també al Museu de Solsona, en el qual va sorgir la seva afició a la recreació d’art medieval, de la mà d’un taller de restauració conduït per Màrius Codina.   

L’alcalde Riner, Joan Solà, ha destacat que l’exposició “és una oportunitat d’atansar al públic l’obra d’un artista que, sense ser professional, destaca per la seva imaginació i creativitat, d’una banda, i entra també plenament en la nostra filosofia d’atansar la cultura popular als micropobles, de l’altra”.

Xavier Novelles: tel. 686 47 30 40