Dimarts, 22 De Gener De 2019
Casa de la Vila - EL Miracle, Riner - 25290
Telèfon: 973 48 08 15 Fax:

Riner

23/02/2017

Riner


Foto


 

L'antic castell de Riner i la parròquia de Sant Martí de Riner, que centren un disseminat de masos que el 1991 tenien 17 habitants, s'alcen a l'esquerra del Riu Negre, a l'extrem septentrional del terme, en un tossal dominant el riu. Del castell es conserva la gran torre rectangular amb grans murs de 16 m d'alçada i alguns arcs ogivals a l'interior, a la qual hi ha adossada una pagesia en estat ruïnós.

Prop seu hi ha l'església, refeta totalment al segle XVIII (la portada té gravat l'any 1793), i la rectoria; algunes llindes, sarcòfags i osseres dèpoca medieval es troben actualment al Museu Diocesà de Solsona. Foren senyors del terme del castell de Riner els primers membres del llinatge dels Cervera, senyors també de Castellfollit de Riubregós, que ben aviat esdevingueren vescomtes de Bas; a la meitat del segle XI, efectivament, eren els principals senyors de Riner, de Su a Hortoneda, Dalmau i la seva muller Elisava, pares d'Hug de Cervera (o Hug Dalmau), que el 1103 donà al monestir de Solsona l'església de Sant Martí de Riner. Fill seu fou Ponç Hug, i un fill daquest, Ponç (II) de Cervera, pledejà amb el veguer que tenia a Riner el 1142 i cedí, el 1145, la masia de la Rovira de Freixinet als templers.

Els dominis dels Cervera al Solsonès foren anomenats en un moment donat comtat de Riner, però aviat se n'anaren deseixint i tota la contrada passà a mans dels Cardona per mitjà de compres, potser usurpacions i concòrdies amb el propòsit del monestir de Solsona; els vescomtes de Cardona tingueren l'alta i la baixa jurisdicció de Riner dins la batllia de Cardona.

El segon diumenge de març es celebra la festivitat de Sant Sebastià, amb missa i repartiment de pa beneït als assistents.

Destacats
IWS

Mapa Web