Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La pluja protagonitza la III Fira de la Mel

DIMARTS 10 ABRIL 2018

Per tercer any consecutiu, el Miracle i Riner es van endolcir amb la mel i les abelles durant el cap de setmana del 7 i 8 d’abril. I amb una clara protagonista: la pluja!

El dissabte al matí va començar la fira amb les II Jornades Tècniques de la Mel, amb la presència del director territorial d’agricultura, Ramon Lletjós, que va inaugurar la jornada. Enguany, la jornada va ser de matí i tarda, i gent d’arreu de Catalunya va poder aprendre i intercanviar experiències durant tot el dia.

La primera ponència, “Organització de les abelles i els beneficis dels productes del rusc”, va anar a càrrec de l’apicultora Carol Oriol. Seguidament, es va portar a terme un taller pràctic amb les arnes de la rectoria de Riner, que s’havien col·locat al camí de la Cirosa, que va ser tota una experiència, sobretot per als que mai havien obert una arna.

I, amb la gana ja feta, un dinar basat en productes elaborats amb mel al restaurant del Miracle va servir perquè tots els participants a la jornada es coneguessin més a fons, amb llargues tertúlies.

A la tarda, una interessant xerrada de la situació de la vespa velutina a Catalunya, a càrrec de Carles López, secretari dels Apicultors Gironins, va servir per conèixer més a fons tots els perjudicis que està comportant aquesta vespa i com podem actuar en cas que arribi al nostre territori.

Un tast de mels líquides i cristal·litzades, per copsar-ne les propietats i qualitats, a càrrec de Joan Maria Llorenç, va introduir la seva xerrada sobre la importància de les abelles i la pol·linització.

Durant la tarda, una bona colla de nenes i nens van gaudir d’uns bons moments amb el joc de taula infantil sobre el món apícola.

Amb les clares previsions de pluja, es va optar per no muntar cap parada fins a últim moment el diumenge al matí. I així va finalitzar el primer dia de fira.

El diumenge al matí, ben d’hora, els organitzadors van trobar-se per decidir si les parades es muntaven a la plaça o no. Els telèfons mòbils no paraven de consultar el radar meteorològic, fins que a les 8 es va decidir instal·lar les quaranta parades (deu més que en l’edició anterior) al claustre del monestir del Miracle, gràcies a la bona predisposició de la comunitat benedictina. I sort n’hi va haver d’haver pres aquesta decisió! A partir de quarts de 9 del matí, va començar a ploure i ja no va parar fins ben entrada la tarda!

Degut a la pluja, els actes exteriors es van haver de traslladar a cobert. L’esmorzar, ous ferrats amb mel, va atraure un centenar de persones a les arcades de la plaça. Les parades es van instal·lar dins el claustre del monestir. Les cates de mel es van dur a terme als baixos del monestir, així com també el taller de maquillatge infantil.

Enguany, degut a l’agermanament i la suma d’esforços amb el municipi d’Arnes, també hi havia una parada de productes típics d’Arnes i les Terres de l’Ebre.

L’exposició d’eines antigues, que cada any es pot fer gràcies a la bona predisposició de tothom qui cedeix aquest material, va ocupar una nova ubicació, que va ser a la Casa Gran, a la futura sala d’exposicions, al costat de l’Espai Barroc. En aquesta mateixa sala, també hi havia exposats tots els dibuixos dels nens i nenes de Riner i Arnes. I, a la Sala Gran, una gran mostra de fotografies antigues i audiovisuals sobre les abelles i la mel del senyor Joan Mondragón i la senyora Montse Sallent donaven a conèixer a fons la història del món apícola.

Per primera vegada es va lliurar el guardó “Abella rinerenca”, a la sala de plens de l’Ajuntament de Riner. Un guardó que s’entrega a una persona o entitat que hagi col·laborat i implicat en la Fira de la Mel o el món apícola en general. El guardonat l’escull l’organització de la fira.

L’acte, presidit per l’alcalde de Riner, el regidor responsable de la fira, el director general de Polítiques de muntanya i l’alcalde del municipi agermanat d’Arnes, també va comptar amb la presència de la presidenta del Consell Comarcal, el president del Patronat de Turisme del Solsonès, l’alcaldessa de Castellar de la Ribera, els col·laboradors i els organitzadors de la fira, que omplien de gom a gom la sala.

Després de les paraules que van dirigir als assistents els que presidien l’acte, l’alcalde de Riner va fer públic els guanyadors del primer guardó “Abella rinerenca” amb aquestes paraules:

“Regidors de l’Ajuntament de Riner, membres de la comissió de la fira, senyor Albert Alins, director general de Polítiques de muntanya, alcalde del municipi agermanat d’Arnes, alcaldessa de Castellar de la Ribera, presidenta del Consell Comarcal, delegat del govern de les Terres de Lleida, que no pots exercir per allò que sabem tots, president del Patronat de Turisme, president de l’Associació d’Amics de les Abelles, col·laboradors de la fira, amics.

En primer lloc, agrair la vostra assistència avui, aquí, en aquesta III edició de la Fira de la Mel.

Fa tres anys donàvem llum a aquesta fira amb molta il·lusió i empenta i amb el ple convenciment que tenia molt futur. Evidentment, com en totes les novetats, també hi havia qui no en donava ni cinc cèntims.

Tot i així, la nostra voluntat per donar a conèixer el Miracle i Riner a través d’una fira i un producte i ajudar a exposar i vendre tots els productes dels artesans de la zona ens va fer tirar endavant.

I això, a l’entorn d’un producte tan natural i genuí com és la mel, i les abelles. Un producte implicat en el medi ambient, la cultura, la sostenibilitat, la defensa de les abelles, les nostres arrels... Uns valors amb els quals a Riner ens sentim plenament identificats i ens agrada emmirallar-nos.

Vam començar amb unes vint parades i una exposició. Dos anys després, ja passem cap a la quarantena de parades, totes amb algun producte relacionat amb la mel i les abelles. Una exposició d’eines antigues del món apícola, una exposició de fotografies antigues, un concurs de dibuixos organitzat conjuntament amb el municipi d’Arnes i l’Associació Catalana d’Amics de les Abelles. També comptem amb la implicació gastronòmica dels quatre restaurants del municipi, i amb uns engalonaments fets en cursos de manualitats o individualment. I no ens oblidem de la jornada tècnica del dissabte i també, enguany, de l’entrega del guardó “Abella rinerenca”. En tres anys hem augmentat un 50% el nombre de parades, un 75% el nombre d’exposicions i ja s’ha consolidat la jornada tècnica del dissabte. Uns números que demostren l’evolució de l’esdeveniment i que ens dibuixen un llarg camí ple d’oportunitats.

I, si som on som, és gràcies a tots vosaltres. En primer lloc, al regidor responsable de la fira, el Carles; al David, com a responsable de disseny i fotografia, i a tots els membres de la comissió de la fira que des de fa mesos han estat treballant intensament per arribar avui aquí. I si no són aquí és perquè estan treballant intensament per la fira. A la vegada, també agrair a tots els que col·laboreu aportant el vostre granet de sorra per fer cada any una fira de la mel millor.

Sense tota aquesta implicació i col·laboració, de ben segur que no seria possible organitzar aquesta fira amb les magnituds que està adquirint.

També vull fer esment de les positives dinàmiques entre municipis que apostem pel món apícola. Com haureu pogut comprovar, enguany organitzem un concurs de dibuix, conjuntament amb Arnes i l’Associació Catalana d’Amics de les Abelles, amb la possibilitat i voluntat de sumar-hi més municipis en el futur. Alhora, també estem treballant conjuntament en activitats per al dia mundial de les abelles, el proper 20 de maig. Els actes estaran emmarcats en un àmbit català liderat per l’Associació d’Amics de les Abelles.

Però en el projecte més ambiciós en què estem treballant és en poder ser Arnes i Riner municipis receptors d’abelles. I tot això gràcies a la Fira de la Mel!

Com haureu pogut comprovar, enguany hem introduït un acte a la fira. L’entrega del guardó “Abella rinerenca”.

Aquest guardó està pensat per a persones que hagin tingut una implicació rellevant en la fira, en el món apícola, amb un suport important des de les administracions o qualsevol altre àmbit. En definitiva, un reconeixement a persones que han aportat quelcom a la Fira de la Mel, al món apícola o al país.

Enguany, aquest guardó anava destinat al Josep, el nostre conseller, que no ens pot acompanyar per motius que, tots els aquí presents, coneixem de sobres. De fet, si en la passada edició hagués existit aquest guardó, probablement hauria estat per al Jordi, que avui tampoc ens pot acompanyar i que, per cert, encara té el llibre d’honor per signar. Esperem i desitgem que pugui tornar i signar-lo ben aviat.

Ahir, a la jornada tècnica, ens va acompanyar el Ramon Lletjós. La Meritxell tampoc va poder ser-hi present.

De ben segur que si les ocupades agendes els ho haguessin permès, a l’Oriol o el Carles també els hauria agradat participar en aquesta festa.

Tristament, però, els consellers Jordi Turull, Josep Rull i Meritxell Serret avui no ens poden acompanyar.

Així com el president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras, els consellers Joaquim Forn, Raül Romeva, Dolors Bassa, Toni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsatí, o el Jordi Sánchez, el Jordi Cuixart, la Marta Rovira i l’Anna Gabriel.

Quinze persones que avui estan privades de llibertat, injustament a la presó o exiliades.

Per la situació extraordinària que estem vivint com a país, pel fet que moltes de les persones privades de llibertat de ben segur que avui en una situació normal estarien acompanyant-nos a la fira, per la seva sensibilitat envers els petits grans municipis i els seus productes, per la defensa de la natura i la sostenibilitat, per tenir un reconeixement cap a tots ells:

El primer guardó d’“Abella rinerenca” serà entregat a totes i tots els presos polítics. El guardó estarà guardat i exposat a la sala més noble de l’Ajuntament de Riner fins que totes aquestes bones persones que l’únic delicte que han comès ha estat permetre que milions de catalans ens expresséssim a les urnes puguin recuperar la llibertat o puguin tornar al país que tant s’estimen.

Tot seguit, l’Albert Alins farà aquesta entrega simbòlica i situarà el guardó en el punt que quedarà exposat fins a poder ser entregat personalment a tots ells. Esperem i desitgem poder-lo entregar ben aviat a totes aquestes persones.”

Després de les emotives paraules que van silenciar el públic assistent i dels aplaudiments a favor de l’alliberament dels presos polítics, el senyor Albert Alins va fer l’entrega simbòlica del guardó que es mantindrà guardat al lloc més noble de l’Ajuntament fins a poder ser entregat.

Seguidament, totes les autoritats van realitzar la visita a la fira.

Cap al migdia, de nou les arcades es van omplir de bona olor, aquesta vegada de tapes. Tothom va poder degustar hamburgueses amb mel, secret a la brasa amb salses de mel, brots verds amb vinagreta de mel i pinxo de truita de carbassó amb mel preparades des de l’organització; el iogurt de la formatgeria del Miracle amb mel; la botifarra amb mel del restaurant del Miracle; el vol-au-vent amb sobrassada, ou de guatlla i mel del restaurant Sant Ponç; sobrassada amb bresca del restaurant Forn de Su; o torrada de sobrassada, pinya i mel caramel·litzada del restaurant Villaró del Bosc.

Tot i la pluja que no va parar en tot el matí, des de l’organització es va fer una valoració molt positiva del públic assistent que durant el matí va omplir tots els espais on es duien a terme activitats, fet que va fer que tots els paradistes se sentissin satisfets gràcies al volum de ventes.

Any rere any, la fira va guanyant prestigi dins el món apícola i es va convertint en una fira referent d’aquest sector, i això fa que el públic cada vegada sigui més fidel degut a l’interès que generen els productes que hi pot trobar.